Si Pengembala Kambing :)

Pages

25 January 2015

AnSci6 Paintball Match





Assalamualaikum WBT


Kerja aku nak throwback je lately ni sebab aku dah start rindu kat dorang semua bila duduk kat rumah ni haa. Tapi aku malas nak cakap sebab nanti takde siapa nak layan aku. Kah! Plus masa tengah semester dulu, takde kesempatan nak tulis blog bagai ni memandangkan busy dengan FYP, assignments, test and kerja part time lagi. Jadinya, sekarang baru ada masa nak menulis. So kali ni nak cerita pasal kita orang main paintball pulak.

Aku sebenarnya tak ingat siapa yang ajak main paintball ni. Tapi aku rasa Fitri la yang suggest kita orang main paintball ni sebab selalunya Fitri je yang pop out dengan idea yang awesome untuk aktiviti kelas macam ni. Hahaha. Jadinya, lepas dah berbincang apa semua, seramai 20 orang dari kelas aku bersetuju untuk bermain paintball. Yang join hari tu Arif, Tajul, Shah, Jud, Nick, Muezz, Fakhri, Nuar, Din, Zul, Fitri, Shyafiq, Salman, Kak Nani, Ella, Asma, Kak Ros, Kak Eza, Kak Anum and aku.

Pagi tu, berkumpul dekat kafe, cabut undi group dengan siapa, Ada empat group, satu group lima orang. Nama je cabut undi, tapi lepas tu tukar suka sama suka jugak. Hahaha. Jadi lepas dah ada kumpula masing-masing, kita orang pun gerak lah pergi tempat nak main paintball tu.

Oh ya, lupa nak cerita, kita orang main dekat Sri Awana Paintball, Seksyen 15, Bandar Baru Bangi. Nak cari tempat ni senang je, sebab dia betul-betul sebelah Bangi Gateaway. Kita orang bayar sorang RM50 sebab masa tu tengah public holiday. Kalau weekdays harga di RM30 je. Aku dah tak ingat dah berapa biji pellet sorang dapat. Tapi puas jugak la main, menembak bagai.

Sampai sana, kita orang diberi borang perjanjian ke perakuan diri entah untuk diisi. Lepas tu, staf dekat sana bagi taklimat la berkenaan paintball ni. Macam aku, ni kali kedua aku main paintball, so takde la cuak sangat. Kawan-kawan yang lain mostly baru first time nak main la masa tu.

Macam yang korang tahu, paintball ni permainan kumpulan. Mesti ada dua group atau lebih yang berlawan. Aku tak tahu ada berapa jenis cara nak main game paintball ni, tapi far aku pernah main woodsball and speedball lah. 

Woodsball ni main kat dalam hutan, selalunya main scenario lah. Aku main woodsball ni masa kat SISFEC dulu. Scenario ni nak mainnya contohnya macam ni. Group aku kena jaga "Perdana Menteri' and bawak "Perdana Menteri" ni ke tempat selamat dalam masa yang ditetapkan. Kalau "Perdana Menteri" tu kena tembak, or kita orang tak sempat bawak ke tempat selamat dalam masa yang ditetapkan, kita orang dikira kalah. Hihuuu.

Speedball ni pulak aku main masa kat Sri Awana ni lah. Speedball ni dia main kat padang, ada bunker bagai. Motif utama disini matikan sebanyak mungkin musuh kau dan kekal hidup untuk memang.

Berkenaan peralatan pulak, peralatan wajib nak main paintball ni, tak kira la woodsball ke speedball ke, korang kena ada marker (macam machine gun tu), pellet (orang kampung panggil peluru), face mask (face mask paintball eh, bukan facemask pakai masa jerebu tu). Ada jugak peralatan lain untuk paintball ni macam body armour. Tapi untuk orang ada lemak tepu macam aku ni, tak pakai body armour pun takpe. Silap-silap pellet kena kau, melantun balik ke pihak lawan dek kehebatan lemak tepu kau. Kahkah.

So hari tu, kita orang lawan antara group dulu, nak tentukan siapa dapat pergi semi final and final. Then baru lawan untuk semi final and final. Part mencabar main speedball ni kawasan dia lapang sangat. Kau harap bunker je lah lindung kau, kalau kau gerak dari satu bunker ke satu bunker tu sah-sah pihak lawan nampak kau, dan kau berkemungkinan mati katak ditembak pihak lawan.


Sebelum mula game, semua orang akan diberi peluang untuk test marker masing-masing.
Mana tahu marker rosak ke apa ke

So, kalau marker kau okay, tak de problem, kau boleh la ready tunggu arahan marshal

Jadinya, once marshal cakap "GAME ON", maka bermulalah adegan tembak menembak ala-ala Mission Impossible sambil bertempiaran lari melindungi diri dari ditembak pihak lawan. Tips dekat sini, kalau kau nak bersembunyi tu, sembunyi sorang-sorang je kat satu bunker. Sebab bila kau sembunyi dua tiga orang satu bunker, kau lagi mudah dikesan. Ate, udoh badan ghope anok gajah, senang je le oghang nampok.


Fitri tengah beraksi

Shyafiq and Tajul

Shyafiq

Salman dengan Shah

Din berani mati keluar dari bunker and pindah ke bunker lain

Arif punya aksi tak menahan
Yang baju kuning kat belakang Arif tu lah marshal. Tugas dorang untuk jaga masa, and tengok siapa yang kena tembak, selain jaga supaya korang tak melebihi had kawasan yang ditetapkan. Kau jangan pergi tembak marshal pulak. Masa aku main woodsball dulu, marshal duduk merata, dengan face mask pulak berkabus sebab peluh, jadi tak nampak tu marshal ke pihak lawan. Sekali tertembak marshal daa, habis kena tolak markah.

Kalau kau dah kehabisan peluru, maka kau mampu menyorok je lah sehingga game tamat. Tak kisah la peluru habis ke apa ke janji korang tetap hidup.


Kalau kau rasa kena tembak, kau letak tangan atas kepala macam ni, marshal akan datang check. Masa tangan kau atas kepala, pihak lawan tak boleh tembak kau. Jadinya jangan gegatal nak tembak kawan kau masa ni.

Lagi satu, tak semestinya pellet kena dekat badan kau je yang membuatkan kau disingkirkan dari permainan, kalau pellet tu pecah dekat marker ke, facemask ke, kasut ke, tak pun kau terkeluar dari had kawasan pun akan menyebabkan kau disingkirkan dari permainan. Kau jugak tak perlulah buat kenduri kesyukuran 7 hari 7 malam kalau kau berjaya tembak pihak lawan. Walaupun kau berjaya tembak lawan kau tepat di kepala, tapi pellet tu tak pecah disebabkan lawan kau ada badan segebu kapas, lawan kau still boleh bermain dengan bongkaknya, silap hari bulan, dia balas dendam, dan hadiahkan tembakan bertubi-tubi kat kau balik. 


Bila marshal dah sahkan kau kena tembak, maka di sinilah tempat kau.

Kalau disuruh pilih speedballs dengan woodsball, aku prefer woodsball lagi kot. Sebab woodsball main dalam hutan, so lagi challenging. Macam aku dulu main kat kawasan bukit, so ada la scene tergolek jatuh bukit dan ditembak tepat di kepala, ada yang terkoyak baju sebab tersangkut kat duri dalam hutan tu, ada tersadung akar pokok, ada yang terpijak ranting dan terus dapat dikesan musuh, ada gak yang menyorok belakang pokok besar dan tak keluar-keluar sampai pihak lawan semua dah tumpas. Lagi satu woodsball punya tempat kan dalam hutan, so memang mencabar fizikal dan mental la masa main tu. Boleh la beraksi ala-ala filem Bukit Kepong dengan Sarjan Hasan sebab kau boleh merangkak kat dalam hutan sambil bawak marker yang dalam imaginasi kau dah macam senapang tu sambil aim nak tembak pihak lawan yakni komunis imaginasi. Hahahaha.

Bagi sesiapa yang nak buat aktiviti kelas ke pejabat ke aktiviti family sekali pun aku cadangkan boleh try paintball ni. Seronok sebab korang boleh bekerjasama masa main tu. Lagipun game ni tak la complicated sangat nak main. Paintball ni sekarang dah bersepah dekat Malaysia. So, pilih je mana yang kau rasa dekat and harga berpatutan. Lagi satu seronok paintball ni, ni la masa kau nak kenakan someone yang superior dari kau. Contohnya, kalau kau geram dengan bos kau, ni la masanya. Kahkah. The best part is bila kau tembak tepat kena orang and orang tu menjerit. Hahaha.

Jadi keputusan perlawanan AnSci6 Paintball Match ni, team C yang dianggotai Fitri, Nick, Jud, Kak Anum and Kak Ros jadi juara. Team B yang dianggotai Ella, Muezz, Nuar, Salman and Kak Eza di tempat kedua, Team A yang dianggotai Zul, Din, Arif, Shah, Asma di tempat ketiga dan Team D dianggotai aku, Tajul, Shyafiq, Fakhri and Kak Nani di tempat keempat.





P/S : Balik tu gua ada lebam dekat dada and peha. Kekdahnya siapa yang tembak aku dekat situ *nangis*



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...