Si Pengembala Kambing :)

Pages

24 January 2015

AnSci6 di Taman Botani dan Wetland Putrajaya




Assalamualaikum WBT


Entry kali ni nak story pasal aku dengan kawan-kawan beriadah dekat Taman Botani, Putrajaya and Wetland Putrajaya. Bagi yang tak tahu, Taman Botani Putrajaya ni dia terletak dekat bahagian Utara, Presint 1, Putrajaya. Dekat situ macam-macam aktiviti boleh buat. Nak jalan-jalan je ke, nak berbasikal ke nak naik tram ke, ikut suka korang la. Kami pilih untuk berbasikal masa pergi situ. Satu basikal RM2 per hour. Tapi tu rate weekdays lah. Kalau weekend or public holiday, lain pulak ceritanya. Nak tahu lebih lanjut, boleh klik link ni, Taman Botani.

Kami pergi ni pun, sebab Muezz yang ajak. So, pagi tu kami pun berkumpul la dekat kafe kolej, Breakfast dulu before bergerak ke Taman Botani. Sampai sana, terus bayar duit tiket and ambil basikal. 

Aku gelabah biawak jugak lah sebab tak pandai naik basikal ada gear ni. Nasib baik la Azie dengan Ella ajar. Oh ya, kita orang bertiga je perempuan, yang lain semua lelaki. Masa kayuh dekat jalan rata tu relax je, tapi sampai part bukit, gelak je lah mampu, lepas tu jalan rata balik. Last sekali dekat bukit paling tinggi tu, aku kayuh sambil nangis la. Okay. Tipu. Takde la nangis pun. Rasa nak nangis je. Mana taknya, dah lama tak exercise kot. Sekali takde angin, takde ribut, terus cycling, menjerit muscle peha aku.

Arep, Azie, aku, Fakhri, Razi, Shyafiq, Ella and Nuar.
Muezz takde dalam gambar sebab dia yang ambilkan gambar

Selfie pertama sebaik sampai

Acah-acah gadis ayu naik basikal macam ni :3

Berehat lepas penat pusing Taman Botani

Keluar Taman Botani tu, main cop tiang kejap. Ehehe


Then, lepas dah habis pusing dekat Taman Botani, kami semua gerak pergi Wetland sebab aku nak main kayak dekat sana. Masa tu pergi dah dekat pukul 10 pagi dah. Ada bermacam jenis aktiviti air yang korang boleh buat, nak naik paddle boat ke, berkayak ke, berkanu ke. Yang bersungguh nak mainnye aku, Azie dengan Ella je. Aku syak budak lelaki terpaksa rela ikut pergi situ. Wakakaka.

So kita orang ambik paddle boat sebiji dengan kayak sebiji. Paddle boat harga dia RM15 sejam, kalau kayak RM10 sejam. Kira murah la tu, plus, boleh tukar-tukar within an hour tu. Mula-mula Ella dengan Azie naik paddle boat, aku dengan Shyafiq naik kayak. Then tukar, Nuar dengan Arep naik kayak, lepas tu aku dengan Muezz naik kayak, Razi dengan Fakhri naik paddle boat, at last, aku dengan Muezz naik paddle boat, Nuar dengan Shyafiq naik kayak.

Paddle boat

Kayak

Baru la ada gambar orang lain T.T
Kesimpulannya, kalau korang nak berkayak ke nak main paddle boat ke apa ke dekat Wetland tu, korang pergi lah awal-awal pagi. Masa kami pergi tu matahari dah start naik. Kau cuba la bayangkan diri kau berkayak, paddle boat bagai time terik tu. Sunburn dibuatnya, balik tu yang perempuan muka berbelang. Lagi satu, kalau lutut kau dah longgar masa cycling, tak payah la gatal-gatal main paddle boat. Serious penat gila kayuh boat tu, dengan panasnya lagi. Give up aku masa tu. Hahaha.

Apa-apa pun, memang best la beriadah dekat sini. Sesuai nak bawak family jalan-jalan masa hujung minggu. Kawasan dia pun cantik and tenang je.

Okay. sekian slot AnSci6 di Taman Botani dan Wetland Putrajaya



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...