Si Pengembala Kambing :)

Pages

23 January 2015

Al Kisah Final Year Project

Assalamualaikum WBT


Amboi, mentang-mentang cuti semester giat pulak aku menaip dekat sini kan? Mana taknya, ni cuti semester yang paling free sepanjang 7 semester belajar dekat UPM. Takde pergi kem, pergi kursus, settle kan paperwork, or jalankan FYP. Bercakap pasal FYP, meh aku nak story pasal suka duka jalankan Final Year Project.

Umum tahu, Final Year Project ni kira pre-ticket nak graduate lah. Kira kau dah dekat nak habis study dah la. Dah nama pun Final Year Project kan?

Sebelum aku masuk kisah FYP aku, aku ada 3 perkara yang nak highlight untuk adik-adik yang bakal buat FYP.

1. Tajuk FYP
Seboleh-bolehnya korang sendiri yang came out dengan tajuk FYP, so that korang lebih faham apa yang korang buat, and korang buat pun bersungguh sikit. No worry, korang propose tajuk FYP, lepas tu boleh bincang dengan supervisor (SV) FYP korang sama ada sesuai atau tak. Perlalatan, mesin, bahan kimia yang korang nak guna untuk jalankan projek korang tu ada ke tak.

2. Supervisor
Aku nasihatkan korang pilih SV yang korang selesa and senang nak berkerjasama. Sebabnya sepanjang FYP ni, korang akan banyak rujuk pada supervisor korang. Every single detail korang akan bincang dengan supervisor korang. Jadinya, kalau dah kau penyegan dengan supervisor kau, macam mana kau nak bincang.

3. Timing
Make sure korang jadualkan perjalanan FYP korang, kalau boleh target bila korang akan habis jalankan projek korang. Make sure projek korang tu habis awal. Sebab kadang-kadang even kita ingat projek akan habis awal, tapi tiba-tiba ada masalah yang akan drag korang punya masa. Macam aku, mesin tiba-tiba rosak, chemical sampai lambat. So gelabah la jugak dibuatnya. Time tu menangis je la tahu, Kah!

Okaylah, masuk part FYP aku, aku syukur sebab ada SV yang banyak membantu, bersabar dengan aku. Selain tu ada kawan-kawan yang sentiasa ada menghulurkan bantuan. Aku malas nak cerita part nangis masa buat FYP ni, aku just nak cerita part indah buat FYP ni je. Boleh?

So, biarlah gambar di bawah yang berbicara.

Sama-sama bergotong royong set up tempat nak jalankan experiment
Bila experiment libatkan haiwan and feeding trial ni kena set up betul-betul
Salah set up, bercampur animals, lepas tu makan makanan dari treatment lagi
Tak ke susah jadinya tu

Main guli dekat ladang lepas habis kerja dekat ladang.
Masa ni bulan puasa, dari melangut dekat bilik, tidur je, kita orang main guli dekat ladang lah.

Kait buah rambutan yang tak seberapa nak ada dekat ladang.
Ella lah yang mengidam sangat nak rambutan tu.
Tajul dengan Katang layankan je.

Sama-sama tolong sembelih haiwan, even bukan projek kau, tapi tolong je.
Time kau nak slaughter nanti, dorang pulak tolong.

Makan sama-sama lepas penat seharian kat ladang/makmal, sambil tukar cerita pasal FYP masing-masing

Sama-sama stay dekat jabatan sampai malam, nak siapkan kerja.
Part nak analysis data tu lah paling terkial-kial sekali.
Taip command masuk SAS, kejap jadi kejap tak
Time ni Azie tengah ajar Fitri dengan Nick run SAS

Fitri, Nick dengan Arep tengah bincang pasal slide yang nak present

Masa ni masa present result FYP.
Lepas habis result ni, rasa kurang sesak dekat dada even masa nak present ni cuak dia tak boleh bawak bincang
Ni gambar Nuar tengah present

Aku dengan Nick tengah jilid thesis.

Bila thesis kau dah siap, boleh la nak buat sesi photoshoot :D
Macam-macam style la bergambar dengan thesis masing-masing
Ada bergambar dengan dengan thesis, bergambar dengan rakan sama SV, bergambar dengan SV. Yang mana SV takde masa nak submit thesis, bergambar dengan pintu bilik SV pun jadi.

Bila dah jilid thesis, time ni la kau boleh tengok thesis siapa tebal, thesis siapa nipis.
Akhir sekali, setelah kau berhempas pulas berbulan lamanya buat FYP kau, maka wujudlah sebiji buku berkulit keras yang ada nama kau di atasnya.

Adalah menjadi satu kelegaan bila dah submit thesis.
Thank you SV for everything
Thank you Arep, Fitri and Nick, rakan sama SV sebab sentiasa tolong and support aku
Tak lupa juga pada kawan-kawan yang lain :)


1 comment:

syuhadaa said...

Miraa dah lama tak jenguk blog ni. So dah settle la korang empat tahun yeh? Alhamdulillah. Tahniah dah boleh berbakti kepada negara :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...