Si Pengembala Kambing :)

Pages

16 October 2014

Happy Birthday, Pah !

Assalamualaikum W.B.T


 To my dearest and greatest grandma in the world,

Happy 84th Birthday Pah ! I miss you so much and it is useless to tell my sister and brother how hard I miss you because they were not raised by you so they don’t understand my feeling.

Thank you sebab jaga Mira dari lahir until dah besar panjang bercinta bagai kan. Hahaha. You are the most sporting grandma I ever had! Mira ingat lagi masa raya, pakwe Mira datang rumah and you pretend like nothing happen although you know that he is my boyfriend. Ahhh. Malunya bila ingat balik masa tu. Maaf la Pah. Zaman tu Mira tak mumaiyiz lagi agaknya. Hihi. But now I'm a different person Pah. I'm totally change because of what happen lately.

Thank you Pah, sebab ajarkan Mira macam-macam, perkara penting yang Mira perlu tahu untuk terus hidup. Thank you sebab ajarkan Mira untuk kenal alif ba ta, ajar baca Al Quran walaupun Mira sampai menangis-nangis sebab kena cubit bila salah baca or bila terlupa. Hahaha. Yeah I’m such a crybaby.

Thank you Pah, sebab ajar Mira memasak. Dari potong bawang sampai la meghidang lauk, dari kuih sampai la ke nasi. Mira rasa beruntung bila duduk dengan Pah sebab Mira dapat belajar masak makanan yang anak muda sekarang belum tentu pandai. Ingat lagi masa buat ketupat palas, ketupat palas Mira asyik jadi betina je. Tapi sekarang dah jadi ketupat palas jantan dah. Pah bangga tak dengan Mira? Hihi. Hari tu masa balik kampung sebelah mak, pak sedara, mak sedara semua kagum sebab Mira pandai buat ketupat, lemang, rendang, dodol, bahulu bagai. Yeah. All credits goes to you Pah. You’re my teacher. Ketupat daun kelapa je Mira tak pandai buat. Sokay, I’ll learn from my mother-in-law. Kihkih.

Thank you jugak sebab ajar Mira menjahit. At least kalau butang tercabut ke, nak pendekkan kaki seluar ke, Mira tak payah hantar ke kedai. Pah, tahu tak raya lepas Mira jahitkan untuk mak langsir. I saw her smile! Pah pun tahu kan macam mana menantu perempuan tunggal pah tu tak cepat impress by something. Tapi kali ni Mira nampak mak senyum and excited bila langsir tu dah siap. Allah je tahu betapa gembiranya Mira bila mak senyum tengok hasil kerja Mira. I think that was the best gift I ever gave to her, all, handmade with love by me. Hihi. Tapi lepas tu mak excited sangat and start beli macam-macam kain untuk buat alas meja, cadar and all other things *pengsan*. Tapi takpe, semuanya demi mak. So Mira sempat jahitkan 4 helai alas meja and 2 set cadar untuk mak before balik UPM.

            Walaunpun pah dah ajar semua ni, Mira stil rindu nak rasa daging masak dendeng yang pah masak. Takde orang boleh buat sesedap yang pah buat. Mira rindu jugak nak pakai baju kurung yang pah jahit, sebab every baju yang pah jahitkan untuk Mira, semuanya selesa. Tapi paling rindu sekali sebab Mira selalu menggedik and manja dengan Pah, minta Pah sikatkan and ikatkan rambut sambil Mira cerita apa yang jadi dekat sekolah hari tu.

            Sekarang memang dah takde nak menggedik, bermanja tu. Terutamanya lepas abah meninggal. I have to pretend that I am strong for the sake of my mom. There were two major turning point during my 22 years life. One, when you were hospitalized, I started to move in to my parent’s house. I learnt to share my belongings with my sibling, I learnt to become the oldest sister in the house. It was quite hard as I was raised as the only child. Second, when Abah passed away, rasa macam nak ikut mati sama sebab I don’t know what to do. But I have to pretend strong. Sebab sesakit-sakit Mira, mesti sakit lagi mak yang kena besarkan kami 3 beradik alone and kalau Mira pun lemah, pada siapa lagi mak nak tumpang bersandar kan? Sekarang mak pun tak sihat. Makan pun tak lalu. Risau je tengok mak. Tambah pulak mak duduk sorang-sorang memandangkan kami 3 beradik masing-masing dekat universiti. Mira mampu kirim doa dari jauh je untuk mak. Semoga mak dilindungi Allah.


Sekarang dah  2 tahun Pah pergi menghadap Allah. Mira harap Pah tenang di sana. I miss you but yeah, live must go on.


Al Fatihah
Jawaher Mad Zan
15 Oktober 1930 - 29 Mei 2012

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...