Si Pengembala Kambing :)

Pages

14 August 2014

PTPTN : Sebelum, Semasa, Selepas Permohonan

Assalamualaikum WBT

Keputusan UPU dah keluar beberapa hari lepas, tahniah kepada yang dapat tempat untuk belajar. Dek disebabkan pelajar baru ni tengah buat persiapan nak masuk universiti, ni aku ringkaskan perjalanan untuk memohon PTPTN. Sebabnya, dua tahun pengalaman aku jadi fasilitator kat UPM, ni la soalan paling common sekali aku dapat. Tapi aku nak ingatkan jugak, korang tetap WAJIB rujuk dan BACA arahan yang ada kat laman web PTPTN tu untuk elakkan korang tersalah isi atau mungkin ada perubahan dari pihak PTPTN sendiri yang aku tak sedar. Maklum la. Aku buat ringkasan ni dari tahun 2012 lagi. Ni main copy paste je ni.

Sebelum Permohonan Online
  1. Mesti ada no pin PTPTN (boleh beli di BSN dengan harga RM5 *kalau dah naik harga sorry tak update)
  2. Akaun SSPN (boleh buka di Maybank, Bank Islam, AgroBank, Bank Rakyat, CIMB dan BSN)
  3. Akaun CIMB (UPM gunakan CIMB, yang dah ada, boleh guna akaun CIMB yang sedia ada. Kalau universiti lain, kena check dengan universiti masing-masing bank apa yang universiti anda gunakan)

Semasa Permohonan Online
  1. Isi permohonan di www.ptptn.gov.my.gateway (isi sebulan sebelum tarikh daftar ke universiti. Bagi bakal pelajar UPM, tarikh daftar korang 1 dan 2 September 2014, so boleh mula isi dari 1 dan 2 Ogos 2014 seingga 15 September 2014. Tarikh tutup pada 15 September 2014)
  2. Pastikan nama kursus, university, tahun pengajian betul. (ada orang yang dibatalkan perjanjian kerana salah isi jurusan)
  3. Semak betul-betul sebelum tekan butang untuk hantar. Kerana pindaan tidak boleh dilakukan selepas itu
Selepas Permohonan Online
  1. Rajin-rajinkan diri check email (pihak PTPTN akan memaklumkan sama ada permohonan diluluskan atau tidak melalui email dalam masa seminggu dari tarikh tutup, jadi pastikan emel sah dan anda ingat password email)
  2. Kalau permohonan berjaya, pihak PTPTN akan email. Dalam email tu ada diberikan link untuk download Surat Tawaran Pembiayaan, Dokumen Perjanjian dan Lampiran Perjanjian Pembiayaan Pendidikan PTPTN
  3. Print semua yang diberikan (print atas kertas 80gsm, dua salinan, satu set cetak terus dari komputer, satu set lagi boleh fotostat, then baru isi. Tapi kalau nak print buat dua set pun lagi senang)
  4. Cetak 1 muka surat pada sehelai kertas A4 (tak boleh buat depan belakang)
  5. Isi menggunakan ballpoint pen warna hitam atau biru SAHAJA dan ditulis huruf besar
  6. Jika terdapat kesilapan, garis lurus pada kesalahan, tandatangan ringkas disebelah kanan setiap pembetulan (liquid paper tidak dibenarkan)
  7. Sediakan 2 keping setem hasil berharga RM10 setiap satu

*Sediakan dokumen sokongan yang telah disahkan 
** rujuk laman web ni untuk lebih lanjut

11 August 2014

AnSci Orientation Day

Assalamualaikum W.B.T

Wahhh. Dah lama tak menceceh dekat sini. Bukan tak nak share cerita baru, tapi terlampau sibuk dari sebelum cuti semester lepas, sampai la sekarang. Hari ni baru relax sikit, tu pun tak relax sangat sebenarnya. Curi masa je sementara tak ada idea untuk buat assignment.

Okay, tak nak menceceh panjang. Kali ni nak cerita pasal orientasi pelajar baru Animal Science. Tahun ni, aku jadi fasilitator lagi. Fasilitator Universiti (FU) dengan Fasilitator Jabatan. So, aku fokus pada jabatan lah ye memandangkan ramai AnSci8 ni bebudak Kolej Lima Belas jugak. Kahkah.

Sesi orientasi jabatan sebenarnya start lepas Zohor sebab sesi pagi tu orientasi fakulti dengan Persatuan Mahasiswa Fakulti Pertanian (PERMATANI). So aku dengan classmate, Muezz, Fakhri and Shyafiq serta senior kita orang, Yusra, Amirah Nabilah and Kak Cha ada kat jabatan pun dalam pukul 12 macam tu sebab nak prepare checkpoint. Ambik kau, orientasi kita orang buat Explorace. Biar adik-adik ni explore sendiri jabatan tu. Kihkih.

Tapi masa Explorace tu berjalan, ramai je senior yang datang tolong and "kacau" adik-adik ni. Kesian dorang. Tapi kacau pun tak ada lah teruk pun. Ada checkpoint yang kena senaraikan nama makmal yang ada kat jabatan, senaraikan nama pensyarah, label bahagian haiwan, nama saintifik ternakan and lain-lain yang berkaitan lah.

Tapi rasa terkilan sikit lah sebab tak ramai yang join sebenarnya. Aku pun tak tahu kenapa. So takde la kenal semua junior aku. Kenal mana yang sama kolej je lah sebab selalu jumpa kan.

Senior tengah berbincang apa la tu

Fakhri jaga checkpoint nama saintifik










Selamat Datang #AnSci9 Bacelor Pertanian (Sains Ternakan)

Assalamualaikum WBT

Pehh. Dah lama tak conteng dekat sini kan? Maklum lah sekarang kena fokus lebih kepada Final Year Project aku. Dah nak final year dah. Sekejap je rasanya. Rasa macam baru minggu lepas Google info pasal Bacelor Pertanian (Sains Ternakan) ni, cari senior tanya pasal kursus ni. Biasa lah. Aku kan gelabah orangnya. :P

Apa-apa pun esok khabarnya keputusan UPU keluar. Kepada adik-adik yang dapat Bacelor Pertanian (Sains Ternakan), selamat datang aku ucapkan. Don't worry, course ni sangat seronok okay? Macam-macam benda baru yang korang belajar.

Kalau aku nak cerita kat sini belajar apa, karang jadi novel pulak. Cukup la aku cakap, aku belajar macam-macam yang berkaitan dengan industri ternakan kita. Dari makanan haiwan, jenis-jenis haiwan, pengurusan ladang, peraturan ladang, kesihatan haiwan, reka bentuk ladang, ekonomi, marketing, accounting, pendek kata, each and every details pasal ternakan dan yang berkaitan dengannya. Kalau nak tahu lagi, boleh rujuk entry yang lepas. Banyak kot aku menceceh kat dalam blog ni.

Okay lah, setakat ni je nak menceceh. Tujuan utama nak ucap Selamat Datang je kat korang yang dapat kos ni. Aku nak sambung cari journal balik. FYP student la katakan. 

Adios !


p/s : first time tak jadi fasilitator universiti sebab nak fokus pada FYP, hopefully dapat jadi fasilitator Fakulti / Jabatan sebab yang tu tak lama.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...