Si Pengembala Kambing :)

Pages

01 July 2013

Festival Teater Interkolej (FESTIK)

Assalamualaikum WBT

Lama gila tak menceceh dekat sini. Rindu sangat tapi masa nak mencoret kat sini sangatlah terhad. Semester ketiga dah berakhir beberapa minggu yang lalu. Busy betul aku sepanjang semester ni. Okay, kali ni nak cerita pasal Festival Teater Interkolej (FESTIK).

Kali ni aku diberi kepercayaan untuk jadi Penolong Pengarah. Memang suwey la kan sebabnya berlaku pun tak reti tiba-tiba jadi Penolong Pengarah. Tapi apa-apa pun aku cuba yang terbaik. Mohon maaf pada crew Lunar Production atas kekurangan aku. sobs.

FESTIK kali ni genre bebas. Tak macam FESTIK lepas bertemakan realism. So kali ni Kolej Lima Belas membawakan naskhah asal karya kawan aku, Redza bertajuk BISIKAN AZAZIL. Dia la penulis skrip, dia la pengarah, dia la pelakon utama. Jangan salah sangka, beliau bukan gila kuasa sebaliknya diberikan tugasan itu oleh Rafi, MTM Kebudayaan.



Bisikan Azazil ni mengisahkan seorang peguam muda bernama Haris Fadzil yang ada masalah personaliti. Kira psiko la. Disebabkan masalah personaliti dia tu and rasa tamakkan harta dia tu, dia rosakkan keluarga Dato' Syed. Habis semua family Dato' Syed ni kena dengan dia. Dari Dato' Syed, Datin Syafina, menantu Dato' Syed, Aishah, sampai la ke cucu Dato' Syed ni sekali.








Apa-apa pun, latihan selama sebulan ni memanglah menuntut pengorbanan yang sangat besar dari setiap ahli Lunar Production. Macam-macam la jadi sepanjang latihan ni. Serious. Sedih, suka, kecewa, lawak, macam-macam lagi la. Part paling lawak bila malam sebelum pertandingan, roti yang sepatutnya dijadikan prop, dimakan secara tak sengaja oleh Ekin dengan Redza. ni sampai sekarang aku tak boleh lupa. Paling tak boleh blah bila dorang dah tau tu roti untuk props, tapi still continue makan. Adeh ! Rasa nak hentak kepala kat meja aku dibuatnya.

And masa hari pertandingan tu, cuaknya Allah je la tahu. Mana taknya, sebab latihan pun sebulan je kan? Rasa macam tak cukup persiapan je. Tapi apa-apa pun, alhamdulillah semua pelakon dan crew dah memberikan yang terbaik.








Buat julung-julung kalinya Kolej Lima Belas bawak balik award seyh ! Bisikan Azazil menang Anugerah Khas PENTAS and tercalon untuk Audio Terbaik and Skrip Terbaik. Kira satu pencapaian baru la untuk Kolej Lima Belas. Sebelum ni tak ada menang apa-apa anugerah pun. Syukur Alhamdulillah.

Apa-apa pun, thank you kepada semua yang terlibat secara langsung dan tak langsung sepanjang program ni. Korang memang awesome. Sorry la aku banyak marah-marah masa latihan. Just nakkan yang terbaik je untuk korang :)

All the best untuk FESTIK 2014 !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...