Si Pengembala Kambing :)

Pages

28 January 2013

Al Kisah Novel

Assalamualaikum W.B.T

Wah wah wah. Mentang-mentang cuti semester ni, kencang pulak aku update entry kat blog aku ni. Nampak sangatlah dah kebosanan tersadai kat UPM sorang-sorang sementara nak uruskan paperwork, pergi melancong dan juga join SEAASS-Net.

Hari ni nak cerita sikit pasal novel. Actually, a few random things about novel and I. First novel yang aku baca karya JK Rowling. Harry Potter and The Sorcerer's Stone. Baca dari first page sampai last tak bergerak ke mana. Sejak dari novel tu, semakin ketagih untuk baca sambungan dia. Novel tu jugak merupakan novel pertama yang aku beli dan Alhamdulillah aku berjaya memiliki ketujuh-tujuh siri novel Harry Potter. Aku mengaku aku sangat minat siri Harry Potter! Tapi movie dia aku cuma minat dari The Sorcerer's Stone, The Chamber of Secret dengan The Prisioner of Azkaban je. Yang lain tak tahu kenapa tak berapa best.

My favourite, ulang banyak kali baca pun tak jemu
Kat bawah ni antara novel favourite aku

Novel Melayu pertama yang aku baca
novel yang ada nama aku dengan nama ex sebagai hero dan heroin
mihmihmih

novel yang buat aku tersentuh

novel yang buat aku tak kering gusi bila baca

novel yang buat aku rasa nak lempang hero dia laju2

novel yang menghiburkan,
dalam masa yang sama,
memberi pengajaran
dan
menyedarkan aku tentang satu perkara yang aku tengah hadapi

novel yang aku tak boleh agak ending dia

adore watak hero dalam novel ni

Actually banyak lagi novel favourite aku, tapi yang atas ni yang paling kerap aku ulang baca tak jemu-jemu. Aku sangat minat karya JK Rowling, Damya Hanna, Bikash Nur Idris, Ramlee Awang Murshid dan lain-lain lagi. 

So, korang yang menjengah ke blog ni macam mana pulak? Apa novel kegemaran korang?
=)

27 January 2013

Minggu Perkasa Putra 2012/2013

Assalamualaikum WBT

Lama menyepikan diri, mencari kekuatan untuk bangun, dan juga sibuk menguruskan junior-junior UPM 2012/2013. Pemergian arwah abah sedikit sebanyak menggugat kekuatan aku sebenarnya. Kadang-kadang terfikir juga untuk tak balik UPM awal dan jadi fasi. In fact pernah juga terfikir nak tangguh study. Even Faisal pun nasihatkan macam tu dua hari lepas abah meninggal.


Tapi alhamdulillah bila fikir masak-masak dan bincang dengan mak, aku buat keputusan untuk teruskan pengajian malah balik awal semata-mata nak jadi fasilitator universiti. Maka 28 Ogos tu aku bertolak pulang ke UPM, bumi tercinta, rumah kedua aku. Hati memang rasa berat. Tapi hidup perlu diteruskan.

Sampai sana, masuk bilik baru untuk sem ni *sem depan tak tau la akan kekal bilik ni atau tukar bilik lagi. aish.. tiap tiap sem tukar bilik. Then malam ada meeting dengan MTM Kolej 15. Keesokan harinya mula kursus selama dua hari. Masa ni memang dah rasa tak sihat asyik batuk dan selsema.

Fail kursus

Tag Fasilitator


Kursus Kepimpinan Putra ni dijalankan selama dua hari, kita orang berkampung dekat Kolej Kelima. Masa kursus ni, kami diberi penerangan mengenai perjalanan Minggu Perkasa Putra, taklimat berkenaan Bahagian Keselamatan, Pusat Kesihatan Universiti dan juga Perpustakaan. Maklumlah, nanti kami juga yang nak kena bercerita dengan pelajar baru mengenai perkara ni.

Bila dah tamat kursus, kami diwajibkan pergi Tweetup Merdeka. Program ni bersempena dengan Hari Merdeka. Kalau bukan sebab wajib pergi, memang aku tak pergi la dengan demam dan batuk teruk masa ni.. Bukan taste aku nak pergi tempat-tempat ramai orang ni melainkan tempat shopping dan tempat melancong. Muhahahaha.


MTM Kolej 15 =)

Me and My Partner, Muezz at Tweetup Merdeka
sampai malam kot. penat tak ingat dunia kami semua

Kemudian, keesokan harinya hari pendaftaran bagi beberapa buah kolej. Kolej 15 mendaftar 2 September, so 1 September tu kami semua buat persiapan hari pendaftaran sambil usha adik-adik junior tolong mana yang patut.

Umi, Yanie and Me dalam Bilik Mesyuarat Kolej 15

Din tengah berbincang dengan Top

Jadual Minggu Perkasa Putra

2 September tu, hari yang ditunggu-tunggu pun tiba, iaitu hari Pendaftaran bagi Kolej 15 dan beberapa kolej lain. Untuk hari Pendaftaran, aku dengan partner aku, Muezz di tugaskan untuk menyambut para ibu bapa dan pelajar baru dari Central Parking ke kawasan Kolej. Tapi masa hari pendaftaran baru aku dengan Muezz tahu untuk Kolej Serumpun (Kolej 12, 14, 15 dan 16 serta KMR), kerata ibu bapa akan parking sepanjang Lebuh Silikon. Makanya, terkedek-kedeklah aku dengan Muezz ke Lebuh Silikon. Nasib baik masing-masing ada motor.

Masa aku dengan Muezz berjaga dekat pintu masuk Serumpun tu, kami berdua merupakan fasilitator paling awal tercongok kat situ, punyalah bersemangat nak sambut pelajar baru sampaikan fasilitator lain tak ada kita orang dah ready pegang sepanduk Kolej 15.

Tapi macam-macam dugaan lah jugak sepanjang menyambut ibu bapa dan pelajar baru. Al maklumlah, turun je dari kenderaan tatap muka aku dengan Muezz dulu. Hari tu aku dengan Muezz dah jadi kaunter pertanyaan, polis trafik dan pemandu pelancongan tau? Keadaan jadi semakin kelam kabut bila ramai yang datang serentak. Last sekali, aku dengan Muezz bahagi tugas, Muezz akan kumpulkan parents untuk naik bas, dan aku pulak akan jadi pemandu pelancong naik bas.

Gara-gara tugas ni jugaklah aku jadi famous di kalangan pemandu bas dan pak guard. Hahahaha. Sampai ada seorang pemandu bas tu baik sangat dengan aku, kalau aku minta tolong pun senang je dapat pertolongan. Sepanjang bertugas dekat situ juga macam-macam kerenah yang aku dengan Muezz tengok. Tapi kebanyakannya gelabah dan kelam kabut la. Hahaha.

Me and Annuar masa taklimat pagi Hari Pendaftaran
Senarai nama pelajar baru Kolej 15

panas oi! aku yang sedia ada gelap ni, bertambah berjelaga jaga dekat situ

Lepas selesai pendaftaran, petang tu jugak kumpulkan pelajar baru, mulakan sesi orientasi. Hari pertama dah semestinya la sesi ice breaking. Aku hampir menangis tengok pelajar lelaki baru sikit sangat. 32 orang daripada 270 orang. Habislah peluang aku nak mengorat. Eh! :p

Habis orientasi hari pertama, ingatkan kami boleh join pelajar baharu untuk tidur. Rupa-rupanya tak! Fasilitator Universiti (FU) dengan Fasilitator Kolej (FK) ada post-mortem okay! Sampai pukul berapa aku pun tak ingat. Tapi yang pasti aku tak tidur pun sebab post-mortem habis lambat dan FU dengan FK dah kena kejutkan pelajar baru untuk bangun tidur.

Sepanjang orientasi aku tersangatlah garang aku pun tak tahu kenapa. Ditambah pula bila ada yang suruh aku garang supaya nak budak-budak ni tepati masa dan ikut arahan. Tapi hampeh dia orang buat tak tahu je. Aku pun tak pasti antara Fahim atau Fateh cakap "lah, akak tengah marah ke?" masa aku marah-marah dia orang sebab tak dengar cakap. 

Aku pula mengalami krisis identiti masa tu okay? Ada yang suruh aku garang, ada yang suruh aku lembut dengan pelajar baru. Maklumlah, aku dengan Muezz pegang Kebajikan dan Keselamatan. Bila aku garang, tak ada siapa berani nak mengaku dia sakit kat aku. Sumpah terasa sangat loser waktu tu.

Aku pulak sangkakan Kebajikan dan Keselamatan tu simple. Just tanya siapa sakit then call PKU. Rupa-rupanya tak! Keadaan sama sekali berbeza dengan masa Minggu Perkasa Putra aku dulu. Kali ni, aku dengan Muezz sendiri yang kena hantar student yang sakit ke PKU. Tambah menyulitkan keadaan bila pelajar perempuan kolej aku tersangatlah ramai hampir 80% bilangan pelajar baru, sampai tak menang tangan aku dibuatnya. Last-last, dengan aku dan Muezz sekali jatuh sakit -___-" Nasiblah ada Annuar dengan Azhar yang tolong hantarkan pelajar yang sakit ke PKU.

Selain tu, aduan kerosakan bilik pun bawah tanggung jawab aku dengan Muezz jugak. Bila baca borang aduan tu, kadang-kadang rasa nak gelak, nak hentak kepala kat meja pun ada. Macam-macam aduan. Yang tak logik pun ada. Sabar je la masa tu. Aku dengan Muezz hantar juga ke PJSD. Aku sampai sekarang tertanya-tanya apa PJSD buat dengan aduan yang tak logik tu. 

Bukan setakat kesihatan dengan aduan je, tapi mengenai zakat juga bawah tanggungjawab aku dengan Muezz. Naik berpinar biji mata aku dengan Muezz sorting borang maklumat pelajar ikut pendapatan ibu bapa. Yang pastinya, sepanjang Minggu Perkasa Putra tu ada la orang tu terpaksa tadah telinga dengar aku mengadu. Hahahaha. Thanks for listening =)





Ni video salah satu aktiviti masa Minggu Perkasa Putra. Nasiblah FU dengan FK Kolej 15 semuanya sporting


video

Pagi hari terakhir tu, ada Gotong Royong peringkat Universiti. Sama-samalah bergotong royong di kawasan Kolej Serumpun tu, dalam masa yang sama, buat persiapan untuk Malam Bersama MTM. Malam Bersama MTM ni kiranya malam penutup dan juga hari pendaftaran la untuk pelajar baru untuk join mana-mana Sekretariat.

Jejaka macho Kolej 15 =)

Si gadis yang cantik rupawan <3

Me and Mat Yo

FU & FK

Mat Yo tengah bagi taklimat ape la tu

Muezz tanam pokok


Presiden Kolej 15 merangkap Ketua Fasilitator Kolej busy aja sepanjang Minggu Perkasa Putra

Kutip sampah mana yang patut

Weheeee!~

Dah selesai gotong royong, malam tu ada Malam Bersama MTM. Aku terkedu masa berarak masuk dalam dewan. Sumpah dekorasi lawa sangat! Sedangkan masa aku dengan Mat Yo tinggalkan budak-budak ni kat dewan, tak adalah cantik dewan tu. Malam tu, ternganga okay tengok dewan dah berubah. Punya grand tak ingat dunia!

Malam tu sangat happening. Adik-adik baru sangatlah sporting malam tu. Actually malam tu MTM kena promote sekretariat masing-masing. Masa aku dengan Muezz naik pentas nak promote, adik-adik junior ni jerit siap buat ombak lagi. Eh! Aku ingat dia orang tak suka aku sebab aku selalu marah-marah dia orang? Tak sangka aku garang-garang pun dia orang sayang. LOL!

Sedikit dari Coretan Muezz.. kehkehkeh

Ucapan dari adik-adik yang di sayangi =)

Walaupun masa terhad, sempat praktis buat persembahan untuk kami

MTM Kolej 15

Muezz, Irfan dan Nuruddin

Its me =)

Depan kaunter Sekretariat Kebajikan dan Perpaduan
Dan kami MTM merangkap FU dan FK kena buat persembahan secara spontan. Apa lagi, miming lagu je lah dah suara masing-masing segan nak keluar gara-gara batuk dan selsema. Aku je time ni tengah demam.

video

Bila dah habis miming lagu, turn budak-budak ni pulak buat surprise dekat kami. Wahhh. Terharu kot masa tu. Tapi aku tak menangis lah. Sebab dah kering agaknya air mata aku menangis masa abah meninggal dunia kot. 

video

Anyway, memang sangat penat sepanjang Minggu Perkasa Putra. Kekurangan tidur, tak sihat, pressure dan macam-macam lagi dugaan yang aku dan FU dan FK lain tempuhi. Tapi tu semua pengalaman. Bagi aku, aku sangat bersyukur dapat timba pengalaman ni walaupun pada mulanya rasa macam nak tangguh je belajar lepas abah meninggal. 

Setinggi-tinggi penghargaan juga buat pelajar baharu, FU & FK serta Pihak Pengurusan Kolej 15, pihak UPM dan ibu bapa yang bagi kerjasama sepanjang Minggu Perkasa Putra ni berlangsung. Terima kasih juga buat pelajar baru yang join Sekretariat Kebajikan dan Perpaduan Kolej 15. 

Mohon maaf dari aku dan partner andai sepanjang Minggu Perkasa Putra ni ada sakitkan hati mana-mana pihak dan terkasar bahasa, terkurang bagi layanan dan sebagainya.

Sesungguhnya yang baik tu dari Allah, dan yang buruk tu dari kekhilafan kami sendiri =)

MTM Kebajikan dan Perpaduan,
Sesi 2012/2013
Kolej Lima Belas.












16 January 2013

SEAASS-Net? Apa tu?

Assalamualaikum W.B.T

Cuti antara semester bagi sesi 2012/2013 UPM dah bermula sejak 14 Januari 2013 dan akan berakhir pada 17 Februari 2013. Tapi aku macam biasalah, pernah pula aku balik bercuti seperti tarikh yang tercatat di takwim UPM? Mesti ada je perkara yang aku nak buat time cuti semester tu, yang buatkan aku tercongok kat UPM. Sampaikan pernah ada seorang guard yang tanya aku, kau ni memang tak pernah tinggalkan UPM ke dik? Hahahaha.

Anyway, kalau ikut perancangan 13 Januari sampa 15 Januari tu sepatutnya aku join Kem Pemantapan Organisasi dekat Kem Berhulu, Jempol, Negeri Sembilan. Tapi tu la, kita hanya merancang, Allah yang menentukan. Ditakdirkan malam sebelum bertolak, aku dapat call dari Mak suruh balik sebab aku kena pergi settle kan hal arwah abah. 



Aku mulanya tak nak balik, tapi lepas tu mak agak marah dan aku sentap jugaklah masa tu. Punya la pening kepala macam mana nak buat sebab esok dah nak pergi kem, malam tu baru tahu, nak cari pengganti memang dah tak sempat. Then aku cerita dengan Muezz, Muezz nasihatkan aku bincang dengan Timbalan Presiden kami, Mok. 

Alhamdulillah bila bincang dengan Mok, Mok suruh aku balik je. Nanti dia carikan pengganti. Sekarang, aku baru tahu dari Umi , Haffiz yang gantikan aku. Erk! Haffiz O.o?

Siap ada nama aku pulak tu


Surat!~
Then, masa dekat rumah, tiba-tiba dapat private message dari senior aku.

the private message 
Yang aku cakapkan dalam private message ni sebenarnya berkenaan dengan post dekat group ANIMAL SCIENCE. Group di mana senior, junior Animal Science UPM berkumpul untuk saling bertukar no telefon, info, nota dan juga buku-buku terpakai. Mihmihmih. 

the post
Lepas bincang dengan Mak, confirm balik tarikh nak pergi Bandung segala. Makanya aku menyatakan persetujuan untuk mengikuti First Annual Meeting of South East Asian Animal Science Student Networking (SEAASS-Net)! Aku tersangatlah excited mengenai perkara ni. Harapnya bolehlah timba pengalaman baru kat sana nanti di samping dapat pak we kawan baru (^____^)V


Apa-apa pun, kalau panjang umur, nanti aku update pasal SEAASS-Net ni. Wish us all the best <3


p/s : jangan bersedih dengan setiap apa yang kita hilang. redha dengan kehilangan tersebut, insyaAllah kita akan dapat melihat hikmah kehilangan tersebut.
Trust me, I lost my dad and I found someone that teach me how to be strong, patience and how to sacrifice for the one we love.
And I cherish you.


04 January 2013

Karnival Tunas Usahawantani

Assalamualaikum WBT

Aucakkk! Hahaha. Sah aku dah sewel. Dah, lupakan soal kewarasan aku sebentar. Aku nak cerita pasal Karnival Tunas Usahawantani ni. Karnival ni dijalankan pada 20 Disember 2012. Masa ni siapa yang ambil subjek PPT3701 Agricultural Entrepreneur akan mula memasarkan produk masing masing. Ada jagung, rock melon, ikan tilapia dan untuk kelas aku of course la Ayam Kampung Kacukan.

Macam-macam dugaan aku dan classmate terpaksa tempuh sepanjang membela ayam kampung ni. Yang paling tak boleh tahan bila Reban 3 dan Reban 4 (reban aku la tu) dimasuki air masa hari raya Aidiladha, menyebabkan anak-anak ayam kami berenang happily ever after dalam reban. Tak cukup tu, reban aku kena masuk ular sawa pulak dah masa Deepavali. Oi, stress aku dan ahli reban yang lain dibuatnya. Tapi nak buat macam mana, kerja apa yang tak ada cabaran kan? Sabar je la. Ayam daripada 300 ekor adalah tinggal 120 ekor lebih je. Sadis kan? Tapi yang pasti, masing-masing dah berkorban masa, tenaga dan wang untuk projek ayam kampung ni.

Bak kata Faisal, ingatkan Penguin yang berenang-renang

Nasib la aku tak ada. Kalau tak pengsan dah aku.

Sebelum karnival, kita orang buat persiapan untuk jual ayam tu. So, dua hari lah kami sekelas berkampung dekat Rumah Sembelihan nak sembelih dan proses ayam punya pasal. Masing masing pun dah bau macam ayam.

Encik Zaidi

Dah macam peniaga kat pasar borong dah aku tengok

Ayam kena rendam dalam air panas dulu baru senang nak cabut bulu

Sesi membuang organ dalaman

Jija, Asma and me
Aku pakai baju macam nak pergi pejabat, last last cabut bulu ayam. Wakakaka

Then, dah siap proses simpan dulu sebelum nak masak. Kita orang siap-siap nak masak malam 19 Disember. Masa tu dah la ada BBQ Jabatan Sains Haiwan. So, tak dapat duduk lama kat situ, masing-masing dah bergerak ke Ladang 10 nak buat persiapan memasak, basuh ayam segala. 

Kunyit Muezz dan Tajul

Peralatan nak guna untuk berniaga

Sampai putus selipar Katang ke hulu ke hilir mencari barang

Part paling kelakar bila Tajul approach aku tanya aku kenal tak pokok kunyit yang mana satu. Aku cakap lah aku tahu, dan dalam kegelapan malam tu jugak aku dengan Tajul menyelongkar pokok pokok yang ada kat Ladang 10 nak cari pokok kunyit. Bila dah jumpa dan dah ambil kunyit, Tajul tanya macam mana nak perap ayam guna kunyit tu. Terjongket kening aku okay dengar soalan tu. Selama aku ke dapur ni, tak pernah pulak aku perap ayam guna kunyit hidup. Selalu guna serbuk kunyit je. 


Then, bila aku cakap orang perap ayam guna serbuk kunyit, Tajul cakap Muezz yang suruh carikan kunyit tu untuk perap ayam. Rupa-rupanya Muezz tak tahu sebenarnya serbuk kunyit yang orang guna buat perap ayam. Grr. Aku rasa macam nak sumbat kunyit tu masuk mulut seseorang masa tu. Tapi nasib baiklah dua-dua lelaki jadi boleh lah dimaafkan.

Esok pagi tu (20 Disember 2012) berkumpul pukul 7.30 pagi untuk memasak, then angkat barang-barang ke gerai dan mula berniaga. Alhamdulillah ayam kampung kami dapat sambutan! Yang paling tak di sangka, reban aku, iaitu Reban 4, dapat Naib Johan okay untuk Kategori Ayam Kampung. Sampai sekarang aku still tak percaya. Ye la. Macam mana nak percaya, dengan banjir dan masuk ular segala. Lepas tu boleh menang pulak. Syukur Alhamdulillah.

Breakfast dulu (^__^)

Goreng fries nak buat jual, tapi habis dek sorang sikit pakat rasa -____-"

Muezz Dan Sos Cili

Sampai menjilat bibir Zul dibuatnya!

Sesi membersihkan ayam
Nasi dan Sup
                               

Goreng organ dalaman

Mambo terlebih excited kat belakang

Dapnye air!~

Proses ayam

Mengangkut barang ke gerai!
Dah habis berniaga, ada lagi sikit lebihan ayam, kita orang partyyyyyyyyy! Nyum nyum. Sedap woo isi ayam kampung. Manis!

ayam goreng. nyum nyum

yeaaaa.. itu dia chef kita

Ayam Percik

Gerai kami sangat meriah! Macam kanak2 ribena!

Fitri and Haffiz

Azwan (Mambo), Mira, Azie dan Jija

Mambo buli Muezz!

Kuah untuk Ayam Percik

Shwu Meei and Pei Chyi

Nasi Planta Melita

Menu Kami

Aku tengah menjaga gerai


Reban saya menang!

Ciri ciri usahawan berjaya

Tu je la kot aku nak cerita. Dah panjang sangat macam karangan Bahasa Melayu PMR je. Apa-apa pun, nak ucapkan terima kasih buat Fitri, Arif, Muezz, Haffiz, Fakhri, Shyafiq (Katang), Azwan (Mambo), Tajul, Hakim yang jadi tulang belakang untuk jayakan gerai kita. Tak lupa jugak buat classmate lain yang sanggup ponteng kelas semata mata nak pastikan semua ni berjaya. Aku sayang korang walaupun aku selalu marah korang. Serious. Aku tak tipu!


Lots of Love,
BACHELOR OF AGRICULTURE (ANIMAL SCIENCE) INTAKE 2011/2012



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...