Si Pengembala Kambing :)

Pages

06 July 2012

Info Mengenai Rakun

Assalamualaikum WBT

Tengok Muezz dah dapat jadi daddy kepada Keeva dan Zerra, hati aku makin cemburu. Aku nak jugak jadi mommy. Tapi bukanlah mommy kepada ferret. Nak jadi mommy kepada rakun. Boleh? Siapa yang rasa kaya sangat sampai tak tahu nak buat apa dengan duit tu, silalah muliakan hati anda belikan seekor rakun untuk aku. Hahaha. Ada ke orang akan buat macam tu?

Rakun ni nama dia REMO.
Hidup selama 18 tahun di bawah jagaan penuh kasih sayang oleh tuannya.
Banyak info yang aku dapat daripada tuan dia

Tapi bila buat research kat internet, banyak perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum bela rakun ni. Lebih kepada persediaan mental aku sebenarnya sebab rakun ni haiwan liar. Nak latih rakun tu behave memang la perlukan kesabaran yang tinggi. Rakun ni boleh je jadi haiwan peliharaan yang baik. Asalkan kena dengan cara kita latih dia. 

Perkara pertama yang perlu kita tahu, rakun ni menggigit ye? Tapi gigit dia tak la sakit sangat. Aku dah pernah rasa dah dulu masa FONESTA 14. Kalau nak tengok, rujuk balik entry Snow Si Rakun ni. Rasanya macam kena gigit dengan kucing je. Tapi bergantung pada individu la kan? Bagi aku kalau kucing gigit tu tak ada masalah la. Dah selalu sangat kena gigit dan cakar. Tapi kalau tak biasa, mau histeria jadinya kan?

jangan pukul dia walau apa pun yang dia buat
So, bila rakun ni gigit kita, JANGAN sesekali pukul rakun tu ok? Nanti rakun tu ingat korang musuh dia dan nak serang dia. Jadi, tindakan dia mungkin lebih ganas daripada tu. Jalan terbaik adalah cakap "JANGAN" atau "NO" ikut suka la nak guna yang mana dengan tegas. Kalau aku cakap NO je sebab satu suku perkataan. Hahaha. Dasar pemalas. Biasakan rakun dengan perkataan NO tu. Rakun ni sebenarnya antara haiwan yang bijak ok? Dia boleh faham bila kita dah latih dia. 

Lagi satu, rakun ni sememangnya terkenal sebagai haiwan perosak. Sebab tu kat satu negara tu dorang tembak mati je rakun ni. Jadi untuk elakkan rakun ni dari rosakkan barang-barang kepunyaan kita, bagi rakun ni barang dia sendiri. Maknanya dia boleh main dengan barang-barang tu dan rosakkan barang-barang tu. Setiap kali rakun cuba nak rosakkan barang-barang kita, ambil barangan kita tu dan jangan lupa cakap NO lepas tu gantikan dengan barangan dia. Lama kelamaan dia akan tahu barang tu dia tak boleh kacau.

Okay, sebut pasal barang-barang rakun, ada perkara asas yang perlu kita sediakan untuk bela rakun. Yang pertama sekali, bilik dia sendiri. Sebenarnya tak digalakkan untuk mengurung rakun dalam sangkar. Rakun ni mesti bebas bergerak supaya dia tak berhadapan dengan risiko obes. Kalau kena kurang pun, bukan untuk jangka masa yang lama dan sangkar tu mestilah besar ok? Selain daripada tu, amat digalakkan untuk sediakan katil lengkap dengan tilam, bantal dan juga selimut. Bantal tu biar banyak tak pe boleh dia buat main. Heh! Dah macam manusia dah. Rakun ni selalu akan koyakkan tilam dan buat macam bentuk sarang. Jadi, silalah bersabar dengan kerenah rakun ni.

Selain daripada tu, sediakan jugak cat tree yang tahan lasak. Kalau boleh cat tree ni biar attach dekat syiling rumah supaya rakun ni boleh panjat dengan gembira sekali. Ni salah satu cara untuk bagi rakun exercise dan mengelakkan obes. Sediakan jugak litter box untuk rakun ni. Jangan risau, rakun boleh dilatih untuk menggunakan litter box. Untuk bekas makanan dan minuman pulak, pilih dari jenis yang tahan lasak dan berat supaya dia tak boleh buat main dengan bekas tu. Tak payah la bercita-cita nak beli Catit Water Drinking Fountain and Food Bowl tu. Habis dia buat main kang macam Keeva dengan Zerra buat. Tu baru ferret, belum rakun lagi. Tak dapat aku bayangkan apa yang bakal terjadi. Hahaha.

layankan je dia gigit tu
Untuk mainan pulak, digalakkan sediakan anak patung berbentuk haiwan yang terdiri dari pelbagai jenis, saiz dan warna. Biar dia gigit benda alah tu daripada dia rosakkan barang-barang kita. Selain tu, belikan dia bola getah yang ada loceng atau mainan haiwan lain yang berloceng. Ni lebih menarik minat rakun ni. Mostly untuk mainan, boleh je belikan mainan untuk baby kasi kat dia. Sebab mostly mainan baby memang direka untuk digigit pun. Jadi akan tahan la sikit.



Dari segi pemakanan pulak, rakun ni omnivor. Jadi dia macam kita la, makan ape je yang nampak sedap. Haha. Tapi untuk elakkan obes pada rakun ni, kena rancang la makanan dia. Boleh bagi rakun ni makanan kucing atau anjing. Selain tu, bagi jugak buah-buahan macam anggur, epal, strawbery, avacado, buah pear, buah pisang, honeydew dan jugak tembikai. Untuk sayur pulak, boleh kasi dia asparagus, salad, lobak merah dan jagung. Rakun ni tak digalakkan makan daging merah ok? Sebaik-baiknya bagi dia makan ayam tanpa lemak.

its dinner timeeeee~!
Nak latih rakun ni pulak, pastikan ada makanan ok? Sebab rakun ni memang suka makan. So, kalau dia dah berjaya atau nak umpan dia untuk tak melakukan sesuatu yang kita tak suka, cara terbaik adalah dengan bagi dia makanan. Ada sekor rakun ni, dia paling suka makan Kelogg Cereals. -__-"


Banyak pulak aku celoteh. Nanti la aku sambung lagi. Aku rasa excited sebenarnya dapat tahu benda-benda ni. Nak kongsi tapi masa tu busy sangat. Sekarang baru ada peluang tambah pulak bila dah tengok Zerra dan Keeva. Bertambah-tambah semangat aku.

p/s: nak tahu cerita Muezz bersama dengan Zerra dan Keeva? Klik sini


6 comments:

I wong (依之汉) said...

Er, tak busuk ke air kencing rakun ni?

Noor Amirah Mohd Nor said...

hurm.. soalan tu agk sukar dijawab memandangkan dah biasa masuk ke kandang lembu dan kambing.. kat rumah pulak banyak kucing.. jd dah biasa.. tp rasanya kalau yg tak biasa.. air kencing dia memang busuk..

Azham Vosovic said...

byk info menarik psl rakun....selama ni sy selalu salah anggap rakun tu skunk...bila da tgk gambar oh ada beza rupanya hehehe

Salam singgah dr UPM Blogger:

http://azhamvosovic.blogspot.com/

Noor Amirah Mohd Nor said...

yup.. ada bezanya.. dgn musang pn org keliru jugak..

muezz@blaz said...

terbaek la mira!!!!!! haha ok xpe aku nntikan rakun ko tuh,,,huhu

Noor Amirah Mohd Nor said...

lmbt lg muezz oi.. ak nk ada umah sendiri dlu.. rumah pulak kne fully equip supaya rakun aku xrosakkn brg2 nnti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...