Si Pengembala Kambing :)

Pages

21 July 2012

Hortikultur? Ada Jugak Kos Macam Tu..

Assalamualaikum WBT

Tengah-tengah berbalas komen dengan bakal junior yang ambil Bachelor Pertanian (Hortikultur), tiba-tiba ada makhluk Allah ni masuk komen juga.




Aku just nak cakap, tak kira la orang lain ambil kos apa pun, setiap kos tu ada function dia yang tersendiri. Ada bakti yang akan ditaburkan nanti. Jadi tak perlu nak pelik dengan kos orang lain. Sorry la aku bias, tapi dulu pun macam tu juga. Masa aku ambil koko. Kalau cakap je student Fakulti Pertanian, mula la nak buat muka kerek dengan kita orang. Ye la, kita orang belajar tanam pokok, ternak lembu, kambing, bela ikan. Orang tak habis sekolah pun boleh buat. Lain la korang, bina tu, bina ni, cipta tu, cipta ni. Memang hebat benda-benda yang korang buat tu. Terima kasih kerana bakal menjadi salah seorang yang akan memajukan lagi negara kita.

Tapi kalau kau rasa budak tak habis sekolah pun boleh buat benda-benda yang kita orang buat, kau silap. Memang betul dorang boleh buat, tapi kalau setakat usahakan pertanian secara tradisional, negara kita sampai bila-bila tak akan sampai tahap self sufficiency. Terpaksa la import makanan dari luar, bergantung pada negara lain. Buatnya satu hari nanti negara tu dah tak nak supply makanan untuk negara kita macam mana? Sama-sama la kita makan sayap kapal terbang.

Apa-apa pun, bukan semua student Engineering yang macam tu. Ada je yang low profile. Biasalah, dalam setandan pisang, mesti ada jugak satu yang buruk :p

Sorry la kalau ada yang terasa.

9 comments:

muezz@blaz said...

xpuas atinye ngan dak tuh! tu junior ke senior tu?

Noor Amirah Mohd Nor said...

senior.. 3rd year.. ce ko bayang perasaan junior ni ble dia ckp cmtu..

::dAuZsHaNLeY:: said...

ni nak marah ni..
alah, kalau blaja course canggih2 pon, cgpa 2.0 je, what for?
yg penting, excellent dlm course masing2.. kan?
xpayah nak kerek sgt lah.

Noor Amirah Mohd Nor said...

dauz: tu ar.. rse mcm nk sund je td.. tp biar la.. t ngn aku2 skali jd ngek mcm dia..

Wan Ahmad Izudean said...

ada jugak orang macam ni :|

Hani Shaklee said...

Course pertanian is not that easy.. walaupun pada pandangan kasar mata org lain kononnya program pertanian ni senang..n tak best.. hmm let me say.. I'm not taking master in computer science UPM and saya ade tolong my friend yg skang ni PhD in soil n fertility,.. memandangkan dia sibuk dengan kerja2 officenya, dia mntak tolong saya buat kerja2 lab utk analysis tanah.. Oh My God.. tetiba budak sc.com nak kena buat segala benda yg berkaitan chemical kan.. nasib baik I love chemistry masa sekolah menengah n matrik dulu.. so I start again learn the method how to extract all the nutrient such as K, Ca, Mg, CEC and some more la..tak pasal org2 lab tu cakap..jap lagi rasa budak sc.com ni kot jadi saintis pertanian..hahahaha.. last2 saya yg kena ajar balik kawan saya yg buat PhD tu all the methods.. but I don't mind to learn coz I love chemical.. is not that easy la busak aerospace!!! lepas tu nak kena convert all the data to statistic,, running using SAS.. oh god..programming again.. n again..budak Sc.com ni la jugak kena study programming SAS..nasib baik dah biasa pasal programming.. but actually my degree project is about precision farming using wireless sensor network..as I love in agriculture.. may be sebab ayah keje RISDA kot jadi cenggini..hahaha..anyway.. jangan cepat rasa rendah diri dengan org macam tu.. kalau dia rasa course dia tu bagus giler..score la 4.0 nak tengok inat tak minat..ye dakk?

Noor Amirah Mohd Nor said...

wahh.. precision farming.. sgt2 diperlukan skrg utk mgelakkan pembaziran dan penggunaan kos.. yup.. kte org student pertanian bukan blaja cucuk tanam n bela itu ini je.. benda lain pun kita orang blaja jugak.. anyway, thanks urk kata2 smgt tu =)

Miraiee said...

hah.. ni pengalaman saya bile bru 1 week kt fakulti pertanian.. agak mencabar.. seriusly! nangis kot mlm ke2 kuliah.. sbb xbiase kan... btw, thanz to my kembar mira too.. =)

Miraiee said...

hah..dak hari tu kan mira.. haih.. aggp je la dier budak2 lg... xmature.. =) btw, thanz to u darling =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...