Si Pengembala Kambing :)

Pages

28 May 2012

Semai Bakti di Zoo Negara Jadi Lawatan Ke Wetlands

Assalamualaikum WBT

Ceritanya bermula pada pagi Jumaat, 5 Mei 2012 di mana aku dan roommates aku fail bangun pagi tu. Aku buka mata je dah pukul 9.15 pagi. Ah! Goodbye kelas Kimia Pertanian. Memang aku tak pergi la kelas. Then bangun pergi mandi dan ganti balik solat Subuh yang dah terbabas tu, baru teringat nak check handset. Terbeliak mata aku baca mesej Kak Kina yang memaklumkan AJK Malam Pesona Bintang kena berkumpul pukul 10 sebab kita orang akan pergi hotel dulu untuk set up. Siap suruh bawak baju semua lagi. Arghhh. Waktu tu dah pukul 9.45 pagi kot! Mesej Kak Kina. Kak Kina cakap second trip pukul 12 tengah hari. Tarik nafas lega jap.

Then tiba-tiba aku dapat tahu program aku dah lulus. Oh tidak! Mesej Kak Kina cakap tak boleh pergi sebab nak uruskan hal Zoo Negara ni. Aku siap suruh Fany gantikan aku lagi sebab Azie pergi kenduri masa tu. Kepala masa tu rasa macam nak pecah sebab hari tu hari Jumaat, nak minta bas, nak tempah makanan, nak cari peserta lagi, nak panggil AJK segala. Apa-apa pun, aku pergi settle hal bas dulu. Nasib masa aku tanya dia cakap bas ada.. Tapi sebiji je la. Kalau minta dua biji tak lepas. Aku pun setuju je la. Hantar borang segala, nak dijadikan cerita aku tak tulis nombor telefon aku kat borang bas tu! Muezz la terpaksa hantar borang tu kat Unit Kenderaan sebab aku tengah settle hal makanan.

Dah settle semua tu, aku duk pening kepala fikir siapa nak ganti tempat aku dengan Muezz sebab aku dengan Muezz tak dapat pergi gara-gara ada test hari tu. Aku tak faham betul kenapa mesti ada test hari Ahad? Panggil AJK turun meeting tapi tak sorang pun datang kecuali Fakhri, Azie dan Fany. Memang rasa serabut sangat masa tu dengan pesertanya tak cukup lagi. Huhu. Tambah pulak dengan uruskan hal BAKSIS lagi. Pastu ada lak makhluk Allah ni yang mempertikaikan perkara yang aku diminta untuk sampaikan. Hello! Aku sampaikan je. Ko tanye la Pengarah Program kenapa dia letak nama Haffiz sebagai AJK?

Sekali lagi aku rasa sangat selekeh bergaduh dengan orang semata-mata nak pertahankan Haffiz. -___-" Dulu masa sem satu, ni sem 2 jadi lagi. Sengal sungguh! Terus aku tidur malam tu. Keesokannya pergi BAKSIS pun dengan muka macam nak bunuh orang. Lantak kat korang la nak cakap aku sombong ke apa ke. Aku tengah serabut dengan program aku sendiri. Kalau ikut hati memang aku buat tak tahu je pasal projek mega BAKSIS tu. Tapi sebab kesian kebanyakan yang buat tu tak ada pengalaman, aku tolong la mana yang aku boleh tolong. Memandangkan kita orang dah terlewat nak present berbanding dengan kumpulan BAKSIS yang lain.Tapi tu pun bising. Aku pun tak faham. So sepanjang hari tu aku biarkan Azie je yang cakap. Aku duk call sana sini, cari peserta untuk program Zoo Negara tu. Nasib baik la Kak Izzah dengan Muezz banyak tolong.

Esoknya, malang memang tak berbau. Aku memang tak sedap hati pasal pengangkutan dan selalunya naluri aku memang kuat. Pagi tu jadi bukti yang naluri aku sentiasa betul. Bas tiba lewat! Syarat untuk jadi sukarelawan kat Zoo Negara pulak, sukarelawan kena tiba sebelum pukul 8.15 pagi. Kalau tak kira cancel la. Tu pun Zoo Negara dah nego dah dengan kita orang. Tapi sebab lambat sangat. Maka program aku hancur sekelip mata. T.T. Aku harap sangat masa tu ada bas datang rempuh aku sampai leper atas jalan sebab tak sanggup nak berdepan dengan peserta-peserta, felo-felo dan juga Cik Lin.

Tapi nasib baik la Cik Lin tak marah. In fact Cik Lin siap bawak peserta-peserta ni pergi Wetland dengan rumah Cik Lin lagi. Terima kasih sangat-sangat Cik Lin. Aku dengan Muezz lak macam mayat hidup pergi test ACT2111. Aku masuk, duduk, amik pen, tulis nama, tulis no matrik, tulis program pengajian pastu tengok soalan. Aku tutup terus buku jawapan. Tapi bila fikir mak ngan abah, aku buka balik, selak sana selak sini cari mana yang boleh dijawab. Tapi kebanyakannya memang tak berjawab.

Balik tu cuba untuk tidur tapi tak boleh tidur, asyik terfikir benda tu je. Aku jadi makin stress sebab aku tak menangis. Selalunya kalau stress aku akan menangis jadi stress aku akan hilang. Tapi yang ni tak tau kenapa tak nak keluar air mata. Akhirnya aku berjaya jugak menangis gara-gara sentap dengan Haffiz. Heh! Malam tu bagi tau Kak Izzah, then Kak Izzah cadangkan untuk call Zoo Negara minta nak buat lagi program tu. Lepas dah dengar nasihat daripada Cik Lin, akhirnya program Zoo Negara ni akan ditunda hingga ke 7 Oktober 2012. 

Kali ni, aku kena panggil AJK meeting, sma ada masih berminat nak jadi AJK atau tak. Then aku tak nak dah buat kerja last minit ni. Memang aku tension abis la. Apa-apa pun, thanks kat Muezz dengan Kak Izzah sebab banyak support aku.. Kalau dia orang tak ada, aku tak tahu nak buat apa.


20 May 2012

HaPPY BirThDay Muezz

Assalamualaikum WBT

Cerita ni sebenarnya dah lama tersimpan dalam draft. Tapi baru hari ni nak publish gara-gara aku baru sedar bahawa gambar-gambar masa birthday Muezz tu dalam memory card yang hilang tu. Memang la sememeh aku ni. 

Okaylah, tak banyak nak cakap pun sebenarnya. Nak cerita lebih kat bahagian sebelum sambut birthday Muezz je rasanya. Apa-apa pun, jom tengok gambar kek birthday Muezz dulu sebab lepas ni semuanya akan cakap pasal kek tu

ni la dia keknya haa.. gambar pun terpaksa curi drpd muezz sbbnya aku mmg da xde gambo -__-"

Mula-mula boleh terfikir nak tempahkan kek ni untuk Muezz sebab Muezz bergurau dengan aku kata nak kek birthday ada gambar Kamen Rider. Aku pun ye kan aje la malas nak layan kan. Lepas tu dengar lak dia cabar Tajul untuk prank dia. Pergh.. Berani sungguh budak itu. Tajul tu bukan boleh dibuat main.. Dibuatnya betul-betul kang. Berlari sampai ke Johor engkau. Aku dengan Fakhri pun layan je la cabaran dia.

Kebetulan pulak birthday dia masa hari terakhir cuti midsem kan (hari Ahad)? Jadi aku pun balik la awal (hari Jumaat) walaupun mak aku tak kasi sebab aku tengah demam. Aku balik awal sebab masa aku tanya kedai yang nak tempah kek tu, dia nak 3 hari sebelum tarikh nak ambil kek tu. Jadi terpaksa la balik Jumaat tu. Dah la aku balik rumah hari Selasa -__-"

Maka Jumaat tu aku pergi la tempah kek tu kat Baker Cottage Sri Serdang dengan badan yang tak berapa nak sedap. *Hah! Sekarang kau tahu kat mana aku tempah kek kau* Isnin tu dah plan baik punya dengan Tajul. Tapi ramai pulak yang tak sihat termasuk la aku. Fakhri demam lagi teruk at least aku muntah2 je. Arghh.. Tapi still proceed gak nak prank Muezz sebab Tajul masih sihat walafiat. 

Petang tu masa Amalan Ladang Tajul cakap tak jadi sebab dia kena pergi meeting. Maka tinggallah aku seorang diri. Jenuh aku fikir macam mana nak buat Muezz nak turun ke kafe. Then tiba-tiba teringat Abang Coverall janji nak hantar coverall kita orang hari Isnin tu. Jadi call la abang tu tanya jadi ke tak. Dia cakap jadi. Lepas Maghrib. Aku pun bagi tau la Muez suruh turun ambil coverall. Siap suruh ajak dak laki len lagi tolong angkat. Balik dari Amalan Ladang, aku ajak Te'ah pergi amik kek kat Baker Cottage.

Balik tu call Haffiz
Aku : Assalamualaikum. Tengah wat ape?
Haffiz : Waalaikumusalam. Tak wat ape-apa. Kenapa?
Aku : Nak minta tolong sikit
Haffiz : Tolong apa?
Aku : Tolong bawak Muezz turun kafe lepas Maghrib ni. Nak sambut birthday dia
Haffiz : Aku nak keluar dengan member aku
Aku : Ala.. Tolong la.. Pleasee.. Demi Muezz
Haffiz : Asal tak minta tolong orang lain?
Aku: Sebab dah tak ada orang lain. Sebab tu cari kau. Kalau ada orang lain memang tak cari kau sebab aku tau kau bukannya nak tolong aku pun
Haffiz: Asal lak?
Aku : Tak ada apa-apa la. Tolong la, bawak Muezz tolong malam ni. Pleaseeeeee
Haffiz : Ni kalau aku bawak dia turun ada nak prank dia ke?
Aku : Aku tak ada nak prank dia. Tapi kalau ko nak prank dia ikut suka kau
Haffiz : Aku dah janji dengan dia protect dia kalau kena prank. Kalau ada prank aku tak nak tolong
Aku : Tak ada. Aku janji. Tajul meeting malam ni. Fakhri demam. 
Haffiz : Betul?
Aku : Betul. Kalau tak aku kena panah petir
Haffiz : Nape tiba-tiba aku dengar bunyi guruh? Haha
Aku : Sengal la ko. Boleh tak tolong aku?
Haffiz: Ok, nanti lepas Maghrib aku bawak dia turun.
Aku : Thanks

Dah selesai call Haffiz, tiba-tiba abang coverall tu antar mesej katanya dah sampai kafe Serumpun. Maka terpaksa la aku dengan Teah yang pergi ambil coverall. Semput gak la aku ngan Teah angkat benda alah tu. Maklum la. Sampai 48 helai. Kalau setakat sehelai dua tak ape lagi.

Malam tu masa dalam perjalanan nak ke kafe sambil memecut moto, aku terpaksa berhenti kat bumper semata-mata nak kasi foreigner tu jalan dulu. Tapi malang nasib aku bila lampu moto aku tersuluh benda yang ada kat dalam tangan dia. Perghh.. Jantung aku berhenti terus tengok ular kat tangan dia. Yang bongeknya, aku pergi angkat dua2 kaki aku sedangkan masa tu moto tak bertongkat. Tapi nasib baik la bongek aku tu tak lama kan sebab aku sedar dah nak terbalik dah moto. Arghhhh.. Sumpah aku tak nak masuk Kolej International. Entah-entah ular sawa yang dorang jumpa kat bawah tangga P3 dulu tu ular dia ape. Arghhhh..

Dah sampai kafe, bawak kek kat Muezz. Budak tu diam je. Muka dah la merah. Aku dalam hati ingatkan dia terharu sampai macam tu sekali. Rupa-rupanya demam. Hahaha. Salah timing lak. Tapi apa-apa pun semuanya dah selamat dah. Malam tu bukan sambut birthday Muezz je. Tapi birthday Fitri dengan Jija jugak

16 May 2012

Nota Ringkas Budak Ternak


Assalamualaikum WBT

Lama rasanya tak bercerita kat sini. Macam-macam dah terjadi sebenarnya sepanjang menyepikan diri. Masa 24 jam sehari macam tak cukup je rasanya. Aku akui aku rindu nak coret sesuatu kat sini sejak kali terakhir aku tulis dekat sini mengenai FESTIK. Tapi tak tahu nak mula dari mana, mungkin aku patut list dulu apa yang dah terjadi sepanjang menyepikan diri ni sebagai peringatan untuk hurai lebih lanjut pada entry-entry yang akan datang.

1.Birthday Muezz
2.Semai Bakti di Zoo Negara
3.Prestasi Pelajaran
4.Pendaftaran Kursus
5.Lab Report
6.Sembelih Lembu

Dan 
Yang terbaru sekali dipilih sebagai AJK Pendaftaran untuk Malam Apresiasi Gemilang. Partner aku of course la Muezz. Siapa lagi kan? Nasib baik jadi AJK je. Kalau pegang jawatan yang lagi tinggi, tak payah tunggu Muezz cakap tak nak, aku sendiri tarik dia terjun dalam tasik dengan aku. Haha. Dalam masa yang sama seronok jugak sebab classmate yang lain pun terlibak jugak. Nuruddin AJK Makanan, Fakhri dengan Qayyum AJK Teknikal.

Apa-apa pun, aku harapkan dapat selesaikan semua tugasan ni dengan lancar dan yang paling penting sekali, dapat seimbangkan antara aktiviti kolej dan juga pelajaran. Jadi, tolong doakan aku dan Muezz ye? Bak kata Dauzshanley dalam entry Bukan Doa Kamu Yang Makbul Sebenarnya , doa orang pada kita tu lagi berkat dari doa kita sendiri.

Okaylah, ngantuk dah ni. Nanti aku cerita dengan lebih lanjut bila ada kelapangan



p/s: Selamat Hari Guru buat semua warga pendidik~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...