Si Pengembala Kambing :)

Pages

17 December 2011

Kejohanan Taekwando Semester 1 Sesi 2011/2012


Assalamualaikum

Akhirnya.. Setelah hampir 12 minggu menghadiri kelas kokurikulum, sekarang sampai la masanya untuk berpisah. Lumrah alam la, setiap pertemuan tu ada perpisahannya. Jadi, untuk hari terakhir kelas kokurikulum ni, kami adakan Kejohanan Taekwando. Kira acara kemuncaknya la.

Kebetulan pulak, aku salah seorang AJK Kejohanan. Memang seronok la dapat timba pengalaman baru. Walaupun sibuk yang amat sangat tambah letih lagi. Tapi sangat-sangat enjoy sebab Pengerusi, Zati sangat baik hati =)

Aku ada jugak masuk pertandingan ni, tapi tak menang la. Maklumlah, masuk pertandingan dengan black belt yang lebih experience, tapi at least ada juga pengalaman kan? Aku masuk Poomsae dengan Fitness je. Tak berani masuk Sparring. Risau kang kena belasah dengan black belt. Haru je korang tak dapat makan sebab AJK Makanan dah pengsan kena belasah masa Sparring. Haha.

Sparring kategori lelaki sangat bosan. Sebab tak banyak cubaan untuk menyerang. Masing-masing main acah-acah je. Tapi sparring perempuan memang sangat best. Siap dengan gertak, tendang kat muka la, kena tendang bertalu-talu sampai tak dapat nak defend diri pun ada. Meremang bulu roma bila dengar budak perempuan yang masuk Sparring tu jerit untuk takutkan musuh dia orang. Memang terbaiklah.

Tapi tak dapat tengok sparring sampai habis. Sebab aku dengan Hafiz (bkn Mr H tersayang) kena bersiap-siap untuk Majlis Penutup. Maklumlah, aku dan Hafiz jadi MC bidan terjun la katakan. Nasib baik sebelum ni aku dah pernah jadi MC. Jadi relaks je la.

Secara keseluruhannya, Kumpulan 2 menang Johan Keseluruhan. Ni gambar-gambar masa pertandingan.


Tengah tunggu giliran untuk fitness

Peace =)

Master Zul tgh bagi penerangan dekat aku dan Shwu Meei

Bersedia nak buat poomsae

Semangatnya Foong


Kumpulan 4

Bersama Master Zul

Papan yang berjaya aku pecahkan.. Wee~

Pagi tadi keluar pukul 6.50 pagi sebab nak uruskan Kejohanan ni. Dan sampai di bilik menjelang pukul 7 malam. Padahal kejohanan tu habis dalam pukul 4 petang cmtu. Maklumlah, jadi AJK, kena la kemas dewan. Kutip segala sampah sarap, pulangkan 50 floor mat yang sebesar 1m x 1m setiap satu tu ke pusat koko, susun kerusi, kira bajet semua. Tapi yang peliknya, tak rasa letih langsung. Haha

p/s: Sedih pula bila semua ni dah berakhir

26 November 2011

Ijazah Sarjana Muda Pertanian (Sains Ternakan)

Assalamualaikum

Memandangkan ini adalah entry pertama, jadi biar aku cerita sikit mengenai latar belakang blog ni. Tujuan aku buat blog ni adalah untuk berkongsi pengalaman terutamanya untuk pelajar-pelajar yang bakal masuk universiti umumnya dan yang bakal ambil Ijazah Sarjana Muda Pertanian (Sains Ternakan) dekat UPM ni.

Almaklumlah, masa aku dapat result UPU dulu, terkebil-kebil jugak aku. Apa benda Sains Ternakan ni? Cari maklumat pun macam tak berapa ada je. Nasib baik la blog Kak Ada ada. Dapat la jugak aku tahu apa sebenarnya yang akan aku belajar sebagai pelajar Sains Ternakan ni.

Jadi aku disini cuma nak berkongsi pengalaman aku sebagai pelajar Sains Ternakan la. Nak cerita lebih-lebih pun tak boleh sebab aku pun sekarang baru je first sem dekat UPM ni. Jadi aku cerita la apa yang aku dah jalani sepanjang tempoh beberapa bulan jadi pelajar Sains Ternakan ni.

Secara umumnya, Ijazah Sarjana Muda Pertanian (Sains Ternakan) ni bukanlah course yang boleh dipandang rendah. Ye la, orang asyik sanjung budak-budak medical, engineering, pharmacy, tanpa dia orang sedar, tanpa kami pelajar-pelajar Pertanian, korang nak makan apa? Pernah dengar kata-kata ni? "FARMERS FEED THE WORLD?"

Lagipun, sejak zaman Paleolitik dulu pun, orang sara hidup dengan pertanian. Tak adanya medic2, engineering segala ni. Jadi, bagi sesiapa yang dapat course Pertanian ni, jangan sedih-sedih ok? Sepatutnya berbesar hati la sebab tanpa kita, orang dekat dunia ni nak makan apa kan?

Melalut pulak.. Ok, Sains Ternakan ni, bak kata Kak Ada, bukan kita boleh merawat haiwan macam vet tu. Tapi lebih kepada bagaimana kita nak menguruskan haiwan, nak breed haiwan, nak jaga haiwan. Pendek kata, macam kerja kat farm la. Tapi bukan cikai punya farm ok? Farm moden la. Dah nama pun belajar kat universiti, jadi cara penyelenggaraan tu lebih advance la berbanding petani biasa.


Okaylah. Aku tak tahu nak cerita apa. Nanti aku sambung entry

Bye bye~

15 November 2011

Photoshoot Animal Science 2011/2012

Assalamualaikum

Hari tu ada pengumuman kat group PERMATANI. Group PERMATANI ni official FB group untuk pelajar Fakulti Pertanian UPM la. Pengumuman apa? Pengumuman mengenai satu sesi photoshoot pelajar pertanian yang akan dibuat di Kompleks Agrobio, Fakulti Pertanian, UPM.

Jadi, hasil usaha Muezz yang gigih mengaturkan sesi photoshoot untuk kami *haha, bukan main photoshoot, bajet artis gitu, kelas kau jah! pada 15 November 2011, maka kami pun berkumpul la beramai-ramai di depan dewan setelah selesai kelas Pertanian, Persekitaran dan Sistem Makanan. Masa tu pukul 1.00 tengah hari kot. Punya la panas dan terik sampai mata tak boleh nak bukak.





Perbincangan Muezz

Sampai sana, pakai blazer, then tangkap-tangkap gambar dulu sebelum sesi photoshoot sebenar bermula. Jadi, marilah tengok gambar-gambar sebelum sesi photoshoot bermula yang aku berjaya tempek di sini.

Chong Hau dan Katang

Haffiz, Arif, Fitri, Mohamad dan Salman

Haffiz, Arif, Fitri

Muka-muka penternak berjaya

Body-builder Salman Aziz

Tengok Muezz kat belakang tu sibuk uruskan hal photoshoot tu

Fany, Jija, Azie dan aku berdiri kat belakang

Chong Hau, Tajul, Fakri, Arif, Fitri, Muezz, Mohamad dan Haffiz

Izzudin, Dayah, Zul dan Hakim

Arif dan Anwar

Haffiz, Tajul dan aku =)

Haha. Lepas tu abang yang tangkap gambar tu suruh beratur. Punya la pening kepala nak susun kita orang sebab kita orang semua ada 52 orang! Itu pun ada yang tak hadir sebab angka rasmi Animal Science 2011/2012 ada 64 orang!

Kedudukan sekejap lelaki duduk atas kerusi, lepas tu tukar lelaki berdiri atas kerusi, pastu tukar lagi lelaki berdiri kat barisan tengah. Dah tukar macam tu, kena susun ikut ketinggian la pulak. Budak perempuan dah gelisah dah. Mana taknya, abih la cair make up tengah-tengah hari berbahang tu. Haha.

Nasib baik la kelas hari tu satu kelas je kan sebelum photoshoot, kalau tak, haruslah masing-masing mengeluarkan bau semula jadi. Haha. Jadi, setelah bermandi peluh dan menahan nafas agar perut yang buncit tidak kelihatan, inilah hasilnya.

Gambar formal

Gambar Kandid

Nasib baik masa ni dah start redup

From us with love,
Animal Science Live Us To The Max!

Thanks Muezz sebab aturkan photoshoot ni. Thanks jugak untuk kawan-kawan lain yang bagi kerjasama datang ke sesi photoshoot ni.

p/s: terkilan sebab Lan, Hakimi dan beberapa orang lagi tak bersama untuk tangkap gambar kelas ni
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...